1Cum se poate înmatricula în România Seria 70 devreme ce se produce cu motoare non-Euro și fără Certificat de Conformitate (COC) pentru piața UE?

NOTA: După 1 Septembrie 2019, doar motorizarea GRJ se mai poate converti la Euro 6 și înmatricula în UE (deci și în România).

Mașinile, din Japonia, ajung inițial în Germania. Acolo, le adăugăm toate sistemele necesare convertirii lor la norma Euro 6.

Apoi, fiecare mașină este prezentată la TUV (echivalentul german al RAR-ului nostru), în vederea realizării omologării individuale ca mașină Euro 6, înmatriculabilă în UE.

Neexistând acel document COC (producătorii îl emit doar pentru mașinile destinate piețelor UE), nu se pot face omolgări de tip ci doar omologări individuale. Fiecare mașină în parte parcurge această procedură.

În urma emiterii documentelor de omologare individuală ca Euro 6, de către TUV-ul german, mașinile sunt înmatriculate în Germania fie și pentru o singură zi, astfel încât cumpărătorii din alte țări UE să nu trebuiască să mai parcurgă din nou eventuale etape de omologare în țările lor.

Astfel, achiziționându-se o mașină deja înmatriculată într-un alt stat UE, transcrierea de pe Germania pe România este simplă, se fac doar aceleași formalități ca și în cazul oricărei alte mașini cumpărate din Germania.

INFO: în cazul primelor mașini din Seria 70, convertite ca Euro 6, RAR a solicitat efectuarea testului dinamic. Acesta se face la București, costă 3800 lei și durează 2 zile. Este, astfel, de așteptat ca el să fie cerut și în cazul următoarelor mașini. Putem asigura noi reprezentarea în această procedură, contra cost, în cazul în care ea va fi solicitată și pentru mașina dvs., achiziționată de la noi.

2Dar de ce nu putem cumpăra actuale Serie 70 a Land Cruiser direct de la reprezentanțele oficiale Toyota din UE?

În UE și SUA, optica producătorilor de automobile este axată pe specificul societății de consum. Este cunoscut faptul că mașinile care se vând astăzi pe astfel de piețe sunt din ce în ce mai complicate, din ce în ce mai ticsite de sisteme electronice și puzderie de senzori.

Actuala Serie 70, prin robustețea, fiabilitatea ei și simplitatea de întreținere și reparare, excede cumva profilului alocat de producători piețelor UE și SUA.

Un Land Cruiser 70 se strică  foarte greu și se repară foarte ușor, practic rezistă la infinit, nu are de unde genera probleme de electronică, are costuri foarte mici de întreținere și își menține proprietarul satisfăcut pentru un număr foarte mare de ani.

Aceste vehicule sunt oferite oficial de Toyota doar pe piețele unde, datorită condițiilor geografice specifice, astfel de mașini sunt absolut necesare (Africa, Australia, Orientul Mijlociu).

Totuși, dintr-o mare pasiune pentru Seria 70,am reușit să identificăm soluțiile tehnice pentru ca aceste fabuloase mașini să poată fi convertite la norma Euro 6 și să fie înmatriculate, astfel, în UE. Aceasta este o piață mică, având un segment limitat de clienți cunoscători și speciali, vânzările independente de unități din Seria 70 în UE neavând, evident, amploarea care ar putea provoca vreo periclitare a vânzărilor celorlalte modele “mai rentabile” pe care Toyota le exportă oficial în UE. Astfel, chiar dacă nu o și susține, se pare că Toyota tolerează cumva această mică piață paralelă care, până la urmă, nu îi poate aduce vreun prejudiciu.

 Pentru alte detalii, vă rugăm să ne contactați.

NOTA: După 1 Septembrie 2019, doar motorizarea GRJ se mai poate converti la Euro 6 și înmatricula în UE (deci și în România).

3De ce, totuși, aceste mașini sunt disponibile pe alte piețe?

Există regiuni ale lumii unde mașinile comune astăzi, cu fiabilitate redusă și mare complexitate electronică, nu ar face față rigorilor acelor terenuri și climate, ele nefiind cea mai bună soluție pentru o abordare în siguranță a vastelor pustietăți în care orice formă de asistență este, de cele mai multe ori, complet absentă.

În deșerturile africane și australiene sau în marile lanțuri muntoase ale planetei, o defecțiune a mașinii, departe de civilizație, poate costa chiar viața ocupanților. La fel și în zonele de conflict.

Ori, Seria 70 a Land Cruiser este construită în așa fel încât să îndure orice, să treacă prin orice, să ajungă oriunde și, mai ales, să te aducă întreg acasă indiferent de unde, indiferent de context. Aceste mașini nu se strică, nu te lasă în drum, se întrețin simplu, ieftin și rapid, nu sunt deloc pretențioase, îți protejează, astfel, viața, bunurile și visele, așa cum frumos le descria inginerul șef al Toyota, Sadayoshi Koyari, în filmul „Land Cruiser 70: Loved around the World”.

Totodată, marile companii miniere și petroliere, care operează în cele mai dure climate, au nevoie de o mașină specială, care să îndure munci extrem de grele si abuzuri de orice intensitate, inclusiv interacțiuni prelungite cu ape reziduale și fluide înalt corozive.

Iar ultima mașină a planetei, capabilă să îndeplinească ușor toate misiunile de mai sus, este Seria 70, ultimul off-roader autentic al planetei și ea se vinde, ca atare, în regiunile și pentru situațiile în care, fără ea, nu se poate.

4De ce se spune despre Seria 70 că nu are electronică?

Evident, nu există astăzi automobile absolut complet lipsite de electronică.

Totuși, în comparație cu mașinile ultra-electronizate și ultra-pline de senzori și sisteme integrate de astăzi, se poate spune despre Seria 70 că este fără electronică întrucât nivelul ei de electronică este, chiar și astăzi, cam la fel cu cel din perioada de lansare, din urmă cu peste 30 de ani.

Există, desigur, un minim de electronică și în Seria 70 însă acela este minimul fără de care nu se poate, cum ar fi senzorii ABS, actuatoarele care semnaleaza cuplarea 4×4 și eventuala blocare a diferențialelor și alte foarte puține astfel de repere.

În rest, s-au menținut aceleași soluții mecanice și manuale pentru cât mai multe dintre sisteme, cum ar fi și cuplarea mecanică, pe manetă, a modurilor 4×4, blocul de lumini fără calculator, soluții de alimentare cât mai simple și fiabile etc.

Atât în partea electronică, precum și în cea mecanică, Land Cruiser 70 este singura mașină care încă se mai face așa cum se făcea odată, indestructibilă, unde totul este supradimensionat și over-engineered, în așa fel încât să reziste la orice, sa treacă prin orice și să ajungă oriunde.

5De ce Seria 70 se echipează doar cu cutii de viteze manuale?

Seria 70 este destinată unei utilizări îndelungate și abuzive, în medii extreme și în situații extreme. Ea nu a fost creată în ideea de lux ci pentru eficiență, fiabilitate, simplitate de întreținere și capabilitate extreme iar transmisia manuală servește cel mai bine acestor obiective.

Transmisii automate se regasesc, în mod cu totul excepțional, pe unele mașini din Seria 70 însă doar pe versiuni cu volan pe dreapta, destinate exclusiv pieței japoneze, unele ediții de lux care comporta și alte modificări constructive față de specificul seriei. În orice caz, aceste exemplare au fost optimizate pentru mediul rutier obișnuit și nu prezintă aceeași fiabilitate, simplitate de întreținere și capabilitate precum restul mașinilor seriei.

Însă, pentru eficiență în teren, fiabilitate și simplitate de întreținere, transmisia manuală este alegerea corectă, motiv pentru care toate exemplarele Seriei 70, fabricate pentru utilizarea în condiții realmente dure, vin echipate cu cutii de viteze manuale.

6Unde sunt fabricate aceste mașini?

Seria 70 se fabrică în două locații: la fabrica Toyota din Yoshiwara, Japonia (supranumită și „patria Land Cruiser-ului”) și la fabrica Toyota din Ovar, Portugalia.

Toate mașinile importate de noi sunt fabricate în Japonia.

Fabrica din Portugalia produce exemplare din Seria 70 doar pentru Africa sau organizații emergente, acestea neîndeplinind condițiile minime necesare înmatriculării în UE (de exemplu, lipsa ABS-ului, care nici nu se poate adăuga ulterior).

Deși calitatea constructivă este aceeași, exemplarele fabricate în Japonia pot avea în plus și dotări care nu se regasesc și pe cele fabricate în Portugalia pentru Africa, precum elemente de design (crom, mahon), unități Radio CD 2DIN, jante de aliaj  ușor, overfendere, lumini de zi LED, finisaje superioare etc.

7Care este termenul de garanție și ce presupune ea?

Termenul de garanție standard pentru vehiculele noastre este de 2 ani, fără limită de kilometri, pentru toate versiunile, iar garanția este oferită gratuit atunci când clientul este persoană fizică.

Alternativ, pentru a putea oferta un preț cât mai mic clienților noștri, oferim și posibilitatea achiziționării fără garanție însă doar pentru persoanele juridice (conform legii, persoana fizică are calitatea de consumator iar, în acest caz, înțelegerile de vânzare fără garanție sunt nule de drept).

Varianta achiziției fără garanție, pentru persoanele juridice, nu este una lipsită de sens întrucât este extrem de puțin probabil ca o mașină din Seria 70 să se defecteze în perioada de garanție sau în puțini ani după ea.

Reperele incluse în garanție sunt aceleași ca și în cazul altor autoturisme și autoutilitare iar condițiile care pot conduce la invalidarea garanției sunt, la fel, cele comune (de exemplu scufundarea completă care are ca efect și inundarea habitaclului, accidentarea severă, intervenții tehnice neautorizate, neprezentarea la revizii în intervalele stipulate – depășirea intervalelor de revizie cu cel mult 500 km sau 15 zile nu invalidează garanția).

Reviziile aferente perioadei de garanție se efectueaza astfel: prima la 5000 km iar următoarele la fiecare 10.000 km sau un an (care situație intervine prima), la service-urile partenere. Numărul de service-uri partenere la nivel național este actualmente în creștere, noi urmărind constant să realizăm o cât mai completă acoperire națională în acest sens. Vezi lista, la zi, cu unitățile service partenere aici.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați.

8Unde și în ce condiții se livrează mașinile?

În mod standard, livrăm mașinile la locația noastră din Târgoviște, Jud. Dâmbovița, România.

Pentru a asigura o livrare în cea mai bună siguranță, transportăm mașinile doar prin societăți calificate și dotate anume pentru transportul de automobile iar, pentru fiecare mașină în parte, se încheie o poliță de asigurare în transport și manipulare, CASCO+CARGO. Astfel, costul aducerii acestor mașini din Germania către România sau de la locația noastră la locația clientului este unul destul de mare.

Pentru situațiile în care se opteaza pentru livrarea la locația clientului, mașinile vor face, totuși, o escală la locația noastră din Târgoviște, Jud. Dâmbovița, pentru o verificare de rutină, cu scopul de a ne asigura că totul este în regulă și că mașinile nu au suferit eventuale deteriorări în transportul între țări.

Variante de transport/livrare:

Livrare în Germania – fără costuri

Livrare la locația noastră, Târgoviște, Jud. Dâmbovița, România – costul serviciului (aducere, antrepozitare și handling) este de 1500 Euro fără TVA.

Livrare la locația clientului – solicitați oferta (în funcție de distanță și dificultatea traseului)

Prețul mașinilor aflate în stocul din România va conține și costurile de transport din Germania către România.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați.

9De ce diferențialele blocante pe punți sunt opționale și cât costă ele?

Între anii 2012 și 2015, Toyota a livrat Seria 70 cu diferențiale blocante pe ambele punți, în standard.

După anul 2015, pe fondul creșterii costurilor de producție, pentru a nu ridica prețul mașinilor, concernul Toyota a decis ca această echipare să devină o opțiune.

Mașinile pot fi echipate cu diferențiale blocante pe punți originale Toyota (blocare 100%, cu acționare electrică) sau aftermarket, ARB, cu compresor (blocare 100%, cu acționare pneumatică).

În funcție de modelul mașinii și de soluția aleasă, costul echipării cu diferențiale blocante pe ambele punți poate varia de la 2700 Euro plus TVA până la 4890 Euro plus TVA.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați.

10Se pot achiziționa aceste mașini și ca livrare intracomunitară, fără TVA?

Da, desigur, putem oferi și această opțiune însă doar pentru societăți comerciale plătitoare de TVA. În astfel de cazuri, facturarea se va face de pe societate comercială germană și se va aplica un cost suplimentar de 1500 Euro plus TVA, acesta conținând comisionul partenerilor noștri și unele cheltuieli adiacente.

11Se pot converti și alte vehicule din gama Land Cruiser la norma Euro 6 și cât costă acest serviciu?

În principiu, da, oferim și acest serviciu însă trebuie să discutăm în prealabil dacă motorul mașinii în cauză se pretează la convertirea la Euro 6 și dacă valoarea actuală a mașinii în cauză justifică o asemenea investiție.

Costul informativ al serviciului este de 20.000 Euro plus TVA iar conversia se poate face doar pentru motoarele pe benzină și nu include costurile de transport ale mașinilor între România și Germania.

Această procedură se poate face, legal, momentan doar pentru vehicule care nu au mai fost înmatriculate anterior în UE, nici măcar în regim de circulație provizoriu.

În acest sens, mașinile vor trebui transportate la baza logistică din Germania și efectuată o vânzare formală acolo. Vom converti mașina la Euro 6 și o vom prezenta la TUV în vederea omologării.

După omologare, mașina va fi trecută prin procedura de înmatriculare de o zi și va fi revândută formal proprietarului său.

Durata estimativă a întregii proceduri este de cca. 30-40 zile și nu include timpii de transport către Germania și retur.